Bedrijfscultuur: Wij hebben geen haast

Illustratie van: Today at Payt

Mijn naam is Sander Kamstra, directeur en één van de oprichters van Payt. Bij het groeien van een zolderkamer idee tot een serieuze organisatie, loop ik geregeld tegen momenten aan waarvan ik denk dat ze van invloed zijn op onze bedrijfscultuur. Met deze serie blogs wil ik proberen iedere maand een situatie te beschrijven die laat zien wie wij zijn als bedrijf. Ik geef u een inkijkje in het leven bij Payt.

De casusEen klant wil pas live met -een nog te maken stuk- software, maar wel uiterlijk 1 maart

In de laatste 5 jaren is Payt met gemiddeld 50% gegroeid per jaar. Om dat vol te kunnen houden naar de toekomst zijn veel factoren van belang. Een heel belangrijke factor hiervoor is dat wij geen maatwerk leveren. Uiteraard hebben we inmiddels wel honderden instellingen die lijken op maatwerk, maar het niet zijn. Als wij iets maken moet dat aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de software voor meer klanten nuttig zijn en het liefst breed toepasbaar. Daarnaast moet de software ook robuust zijn. Wat als we 10 keer zo groot zijn, doet deze software het dan nog? Wat is de kans dat deze software zo samenhangt met andere code, dat het nieuw gemaakte stuk onherroepelijk stuk zal gaan in de toekomst.

Daarom hebben wij ervoor gekozen om veel tijd te besteden aan het ontwerp en de bouw. Maar de reviews door andere developers en het schrijven van testscripts voor ieder stukje code. Het development team onder tijdsdruk zetten heeft voor Payt hele vervelende consequenties. Je ervaart ze alleen pas na een jaar of drie. Wanneer iedereen vergeten is dat de directie de problemen drie jaar eerder zelf veroorzaakt heeft.

Nu gebeurt het wel eens dat een klant, pas live wil als een nieuw stuk functionaliteit erin zit. En dat moet voor 1 maart, anders kiezen ze voor een ander. We kunnen een mooie omzet schrijven als we die klant binnenhalen. We zijn nog niet begonnen met de bouw van de software en onze lead developer verwacht dat het erom spant of we 1 maart halen als we per direct iemand vrij maken. In vroeger jaren waren we ervoor gegaan. De gedachte was dan dat we het wel uitlegden als het onverhoopt toch niet lukte om het op tijd af te hebben.

Nu bedanken we de klant voor zijn interesse in Payt. En we leggen inhoudelijk uit dat het voor ons onverstandig is om deadlines af te geven. Niet alleen vanwege de eerder genoemde redenen. Je haalt ook een klant binnen die gewend is om maatwerk te eisen en daar een deadline aan te kunnen hangen. Tot onze verbazing blijken de meeste klanten dan toch te kiezen voor een live-gang zonder de nieuwe functionaliteit. En hebben wij er een geweldig gemotiveerde testklant voor de te ontwikkelen software bij.

Sander Kamstra
Geschreven door Sander Kamstra LinkedIn profile
Sander Kamstra is directeur en één van de oprichters van Payt. Hij is ondernemer in hart en nieren. En werkt graag samen met mensen die net zo gedreven zijn als hij om succes te boeken. Door de juiste prioriteiten te stellen en slimme keuzes te maken.

Share this article

Gerelateerde artikelen

Payt 10 jaar logo
De kunst is om met de standaard cloudsoftware van Payt hele speciale dingen te doen binnen sectorale vraagstukken, maar puur op basis van configuratie - Jeroen Krosse, Directeur
Ik heb het voor de zekerheid even nagezocht. Het blijkt dat ik sinds begin 2020 bij Payt werk. Dat is nog niet eens zo heel lang. Tegelijkertijd kan ik me nog amper voorstellen hoe het werkzame leven daarvoor was, zo is Payt in mijn DNA gaan zitten!
Payt 10 jaar logo
We hebben een leuk team dat gezamenlijk een kwalitatief product weet neer te zetten en dat samenhorigheidsgevoel wordt gekoesterd door Payt - Vincent van der Zee, Developer
Vanaf begin 2021 ben ik onderdeel van het development team bij Payt als front-end ontwikkelaar. Dit houdt in dat mijn werkzaamheden voornamelijk betrekking hebben op de voorkant van applicatie: de look-and-feel en vele functionaliteiten waar onze klanten gebruik van maken.
Payt 10 jaar logo
Het is erg fijn om met gedreven en ervaren developers te kunnen werken. We helpen elkaar, maar zijn ook kritisch over elkaars werk en proberen steeds tot het beste eindresultaat te komen - Samuel Esposito, Developer
De overstap naar het ontwikkelen van Payt’s debiteurenbeheer software was een logische stap en ik vond er een enthousiast development team met veel oog voor de kwaliteit en onderhoudbaarheid van de softwaresystemen.