Een incassobureau inschakelen, doet u daar goed aan?

Foto van een vrouw die in de deuropening van een kantoor staat

Payt ondersteunt u vanaf de verzending van de factuur tot en met de laatste fase van een minnelijk incassotraject. Helaas blijft in sommige gevallen betaling uit. In dit blog gaan we in op het inschakelen van gerechtelijke partners voor het innen van de schuld: een deurwaarder of advocaat.

Helaas komt het voor dat ook een minnelijk incassotraject uw debiteur niet beweegt om te betalen. Om de schuld te innen kunt u de zaak overdragen aan een deurwaarder of een advocaat inschakelen. Het inschakelen van een incassobureau is door de software van Payt onnodig. Het incassotraject kunt u geheel met de debiteurenbeheersoftware van Payt afhandelen. Het grote voordeel: tijdens het traject verzamelt Payt alle communicatie met uw debiteur in een overzichtelijk online dossier. U kunt dit dossier met één klik downloaden en overdragen aan de deurwaarder of advocaat.

Heeft u nog geen deurwaarder? Payt werkt samen met diverse deurwaarders- en advocatenkantoren in Nederland. Zo bent u altijd verzekerd van een deurwaarder in uw omgeving. Heeft u al een gerechtelijke partner? Geen probleem, dan kunt u de dossiers eenvoudig aan hem aanbieden.

Na het minnelijk incassotraject: gerechtelijke incassoprocedure

Als alle mogelijkheden tevergeefs zijn, is een gerechtelijke incassoprocedure uw laatste middel om toch betaald te krijgen. U schakelt hiervoor een deurwaarder in, of een advocaat als het te innen bedrag hoger is dan € 25.000. Een gerechtelijke incassoprocedure kost u vaak wel de relatie met de klant. Tegelijk heeft u recht op uw geld na het leveren van producten of diensten, waardoor een rechtsgang onvermijdelijk kan zijn.

Een gerechtsdeurwaarder is een openbaar ambtenaar, benoemd door de Kroon. Hij of zij voert ambtelijke werkzaamheden uit: dagvaardingen uitbrengen, het vonnis van de rechter uitvoeren, beslag leggen op de inboedel of loon en een woning ontruimen. Een gerechtsdeurwaarder is altijd onpartijdig.

Schuld hoger dan € 25.000: procedure via een advocaat

Als de schuld hoger is dan € 25.000, dan moet de gerechtelijke incassoprocedure via een advocaat lopen. U kunt de advocaat inzetten voor de vordering. Daarnaast zijn er andere middelen via de advocaat waarmee u de debiteur kunt overhalen om te betalen, waaronder een faillissementsaanvraag of conservatoire beslaglegging.

Faillissementsaanvraag

Blijft uw debiteur in gebreke, dan kan een faillissementsaanvraag uitkomst bieden. Hierbij moet de schuldenaar namelijk al binnen 3 weken op zitting verschijnen. In de praktijk zorgt dat ervoor dat de debiteur op korte termijn met een oplossing komt om het faillissement af te wenden. Let op: voor een faillissementsaanvraag zijn minstens 2 schuldeisers nodig.

Conservatoir beslag

Een conservatoir beslag is een beslaglegging voordat er een gerechtelijke uitspraak is. Het dient om uw recht (schuld) zeker te stellen. Door beslag te leggen op bijvoorbeeld onroerende zaken, bankrekening of tegoeden van uw debiteur bij derden, heeft u meer zekerheid dat u de vordering kunt verhalen. Een conservatoir beslag dient altijd binnen 2 weken te worden opgevolgd met een dagvaarding. Dan oordeelt de rechter over uw dossier en of het beslag kan worden uitgevoerd (executoriaal beslag).

Sander Kamstra
Geschreven door Sander Kamstra LinkedIn profile
Sander Kamstra is directeur en één van de oprichters van Payt. Hij is ondernemer in hart en nieren. En werkt graag samen met mensen die net zo gedreven zijn als hij om succes te boeken. Door de juiste prioriteiten te stellen en slimme keuzes te maken.

Share this article

Gerelateerde artikelen

Foto van een man die achter zijn laptop zit in de skybox van Payt
Een deurwaarder of advocaat inschakelen voor het innen van een schuld
Payt ondersteunt u bij een optimaal debiteurenbeheer. In dit blog gaan we in op het inschakelen van een deurwaarder of advocaat bij het innen van een factuur of schuld
Foto van twee mannen die werken achter een computer
Waarom Payt geld oplevert
Een vast bedrag per incasso; de in rekening gebrachte incassokosten houdt u zelf. Financieel voordeel met debiteurenbeheer van Payt. Lees hier meer.
Payt helpt uw klantrelatie te behouden
Een goede klantrelatie behouden met uw debiteuren? Payt zorgt voor behoud van klantrelatie met debiteuren, zelfs bij incassotrajecten. Lees hier meer.