Facturen met de optie om te betalen via een iDEAL-link worden 9 dagen sneller betaald. Dat blijkt uit een analyse van ruim 1,8 miljoen facturen, uitgevoerd door Payt, aanbieder van software voor debiteurenbeheer. Met name betaalverzoeken gericht aan particuliere klanten en MKB-klanten worden sneller betaald als een iDEAL-link is toegevoegd.

Verlaag de drempel voor betalen

Een inkoppertje dat een makkelijke manier van betalen, zoals iDEAL, bijdraagt aan snellere betalingen? Zeker. Maar het werkt wel. Hoe duidelijker uw factuur is over wat u van een debiteur verwacht, hoe makkelijker het wordt om die actie uit te voeren. Uit de analyse van Payt blijkt dat facturen met een iDEAL-betaallink en een betaaltermijn van 14 dagen, na 16 dagen betaald krijgen. Al is dat buiten de termijn, het is nog wel 9 dagen eerder dan facturen zonder een iDEAL-betaallink.

Dat een gestructureerd betaalproces, inclusief iDEAL-betaallink, aan snellere betalingen bijdraagt, merkt ook de Hanzehogeschool Groningen. “Je kunt een proces afstemmen op de klant en de organisatie. In ons geval gaat dat om bijvoorbeeld de zomervakantie. Het heeft dan geen zin om herinneringen te versturen”, zegt Jean-Paul Heunks, hoofd Financiële Administratie van de Hanzehogeschool Groningen. “We hielden dit al eerder goed in de gaten, maar het was handmatig werk en goed opletten. Met een gestructureerd proces in de software van Payt is dit veel makkelijker te timen.”

Daarnaast breekt de Hanzehogeschool eigen records met het innen van betalingen. Heunks: “Vanuit de factuur, herinnering en online omgeving kunnen studenten direct met onder meer iDEAL betalen. Het record van de snelste betaling staat nu op 17 seconden na het versturen van de factuur met een iDEAL-link erin!”

Sneller betaald krijgen voorkomt financiële problemen

Betalingen die te laat binnenkomen, zijn schadelijk voor de cashflow van uw organisatie en daarmee ook voor de financiële gezondheid. Late betalingen laten uw liquiditeit krimpen. Komt het geld te laat binnen, dan gaan investeringen direct op een lager pitje. Maar liefst 20% van de ondernemers geeft aan dat een grote hoeveelheid te laat betaalde facturen hun onderneming in moeilijk vaarwater brengt Verbetert u het betaalproces, en voegt u een iDEAL-betaallink toe, dan verkleint u de kans op (of voorkomt u) deze problemen.

Geen verder werk aan de iDEAL-betaling

Ook Voys, telecom-aanbieder, herkent het gemak van iDEAL. “Het prettige is dat als een klant die iDEAL-link gebruikt, de debiteur- en factuurnummers direct bij de overboeking staan. Daardoor hebben wij er geen nawerk van; ons boekhoudprogramma herkent de iDEAL-betaling namelijk direct en boekt het onder de juiste gegevens in”, zegt Janneke van der Velde, de ‘Rekenkamer’ van telecomaanbieder Voys.