Ondanks economische groei nog steeds helft van facturen te laat betaald

Foto van een man en vrouw die elkaar de hand schudden

GRONINGEN, 19 september 2019 - Net als in het eerste kwartaal van 2018 hebben Nederlandse bedrijven ook in het begin van 2019 te maken gekregen met langzame betalers. Uit een analyse van Payt, aanbieder van software voor debiteurenbeheer, van ruim 1,8 miljoen facturen blijkt dat slechts iets meer dan de helft van de facturen in het eerste kwartaal op tijd is betaald.

In het eerste kwartaal zijn het, net als in 2018, bedrijven in de verhuur van roerende goederen en zakelijke dienstverlening die te maken hebben met een slechte betaalmoraal. Zij moeten net iets minder dan een maand (29 dagen) op uitbetaling wachten. Dit zijn de bedrijven die gemiddeld het langst op hun geld wachten. De gezondheidsbranche bleek uiteindelijk de snelste betalers te hebben in het eerste kwartaal: het geld was daar binnen twintig dagen overgemaakt.

Wel beter dan in 2018

In 2018 liep het aantal betalingen dat vóór de eerste herinnering binnen was op van 60 procent naar 63 procent. De stijgende lijn die vorig jaar werd ingezet, heeft zich nu verder doorgezet in het eerste kwartaal van 2019. In dit kwartaal werd 63,4 procent van de facturen vóór de eerste herinnering betaald. “Dat de economie op dit moment de wind in de zeilen heeft, zien wij nu terug in deze cijfers. De betaalmoraal van bedrijven zit al een tijdje in de lift. Het zijn voor ons signalen dat er zo langzaam maar zeker progressie wordt geboekt in de snelheid van facturen betaald krijgen”, aldus directeur van Payt Sander Kamstra.

Klanten groot- en detailhandel trouw aan factuur

De groot- en detailhandel heeft te maken met de beste betaalmoraal: nog minder dan 1% van de facturen uit het eerste kwartaal staat drie maanden na afloop van het kwartaal nog open. Kamstra vindt het bijzonder dat het met de betaalmoraal in de detailhandel beter gaat dan in andere sectoren. “Dat is ontzettend verrassend: de detailhandel is een sector die het niet makkelijk heeft. Dat is voor niemand meer een geheim. Dat zij sneller facturen weten te innen, is erg goed voor de sector”, zegt Kamstra.

Net als in het grootste deel van 2018 hebben bedrijven in advisering, onderzoek en zakelijke dienstverlening te maken met de slechtste betalers, met 1,6% van de facturen die 3 maanden na afloop van het kwartaal nog open staan.

Bedrijven die gevestigd zijn in Drenthe en Groningen hebben in het eerste kwartaal van 2019 het snelst betaald gekregen. Het duurde daar gemiddeld 22 dagen voordat zij het geld overgemaakt kregen. De provincies Friesland, Gelderland en Flevoland lopen flink achter op Drenthe en Groningen. Daar hebben ondernemers respectievelijk 27, 26 en 25 dagen op hun geld moeten wachten.

Sander Kamstra
Geschreven door Sander Kamstra LinkedIn profile
Sander Kamstra is directeur en één van de oprichters van Payt. Hij is ondernemer in hart en nieren. En werkt graag samen met mensen die net zo gedreven zijn als hij om succes te boeken. Door de juiste prioriteiten te stellen en slimme keuzes te maken.

Share this article

Gerelateerde artikelen

Waarom SaaS de slimme keuze is voor elk uniek bedrijf
In de wereld van bedrijven die elk hun eigen stempel op de markt drukken, lijkt het soms alsof ieder bedrijf zijn eigen unieke formule voor succes heeft. Een veelvoorkomende misvatting is dat bedrijven geloven dat hun administratieve behoeften net zo uniek zijn en daarom op maat gemaakte oplossingen vereisen. In werkelijkheid zijn deze taken in vrijwel elk bedrijf opvallend gelijk. Een SaaS oplossing is de sleutel tot een efficiënte, gestroomlijnde en kosteneffectieve financiële administratie. Ik leg je dit graag uit in deze blog.
Met deze 7 tips kiest u eenvoudig de juiste debiteurenbeheer software voor uw organisatie
Het beheren van openstaande rekeningen en het innen van verschuldigde betalingen kan een uitdaging zijn voor bedrijven van elke omvang. Gelukkig kunnen moderne technologieën en SaaS-oplossingen bedrijven helpen bij het automatiseren en stroomlijnen van debiteurenbeheer processen. Maar hoe kiest u nu de juiste debiteurenbeheer software voor uw bedrijf? In deze blogpost delen we belangrijke richtlijnen en criteria om u te helpen de beste oplossing te kiezen.
Get it. Together. Voor en door onze gebruikers
Payt is er voor iedereen. Onze missie is om de best mogelijke financiële software te leveren voor onze klanten en hun debiteuren. Dankzij onze dagelijkse toewijding om dit doel te behalen, hebben wij reeds al meer dan 10.000 gebruikers aan mogen sluiten en ontvangen wij fantastische reviews van ze waar wij natuurlijk enorm trots op zijn. Tegelijkertijd bracht ons dit ook op een idee. Hoe kunnen wij de betrokkenheid op ons platform vergroten én iets terugdoen voor onze gebruikers waar wij zo trots op zijn? Het antwoord was snel gevonden: Get it. Together.