Een concurrentievoordeel creëren, dat kan alleen met innovatie, strategie of medewerkers, toch? Zeker niet. Ook met strategisch debiteurenbeheer zorgt u daarvoor. Een sterke financiële positie, als gevolg van slim debiteurenbeheer, draagt bij aan een voorsprong van uw organisatie op uw concurrenten. Een financiële positie waarbij uw organisatie met eigen middelen innovatie en groei kan financieren. Hoe bereikt u dat? In deze blog geven we inzichten voor strategisch debiteurenbeheer.

Strategisch debiteurenbeheer zorgt ervoor dat u consistent in uw debiteurenbeleid bent. Denk aan het opstellen van facturen, het taalgebruik erin, de genoemde betaaltermijn, maar ook consequent versturen van herinneringen en het aanbieden van verschillende betalingsmogelijkheden. Dit debiteurenbeheer is pas strategisch als het gelijk loopt met de bedrijfs- en financiële strategie. Als u het dus echt gebruikt om een concurrentievoordeel te behalen.

Wat kan ik ermee bereiken?

Met strategisch debiteurenbeheer krijgt u uw facturen eerder betaald. Dat leidt tot minder Days Sales Outstanding (DSO) én een betere cashflow. En dat leidt weer tot een betere liquiditeitspositie en een sterkere financiële positie. Uw organisatie is financieel minder kwetsbaar. Plus: met de betere cashflow kunt u gewenste groei of ambities met eigen middelen financieren. Dat scheelt ook rentekosten op externe financiering die u anders nodig had.

Consequent debiteurenbeheer en toch minder tijd eraan kwijt

Met een strategie achter debiteurenbeheer en het consequent opvolgen van facturen, ben ik daar niet meer tijd mee kwijt? Zeker niet. Moderne technologie, bijvoorbeeld in vorm van automatisering van het opvolgingstraject van facturen helpt om er juist minder tijd aan kwijt te zijn. Tijd die u vervolgens weer aan uw klanten kunt besteden, om bijvoorbeeld de klanttevredenheid te verhogen.

Belangrijke inzichten voor strategisch debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer moet meetbaar zijn

Pas dan weet u wat de resultaten van uw beleid zijn. Met duidelijke KPI’s en regelmatige metingen heeft u grip op resultaten en op mogelijke optimalisaties van bijvoorbeeld het opvolgproces.

Voorfinanciering van lang-openstaande facturen is een redelijke optie

Staan facturen lang open, maar worden ze uiteindelijk toch altijd betaald? Voor een betere cashflow kan het aantrekkelijk zijn om facturen voor te financieren. Dat is niet perse factoring! Lees hier over een vriendelijke manier om facturen te financieren, waarbij u het klantcontact en de goede relatie houdt.